Федералният резерв на САЩ използва краткия "прозорец", в който не работят борсите по света, за да обяви изненадващо понижаване на основните лихвени проценти с цял процентен пункт и половина (150 базисни точки) до 0.25% с цел помощ за бизнеса да преодолее шока от икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Поне в следващите 90 дни централната банка на САЩ ще предоставя ликвидност на закъсалите и ще изкупи дългови книжа, включително подкрепени с ипотечни инструменти, на обща стойност от поне 700 млрд. долара. "Федералният резерв е готов да използва пълния инструментариум в подкрепа на нормалното отпускане на кредити за домакинствата и бизнеса, като по този начин подкрепя максимална заетост и постигане на целите за стабилност на цените", се казва в съобщението.

Заседание на валутния комитет трябваше да има на 17-18 март, но решението е изтеглено напред и влиза в сила от 16 март. Действията на Фед се координират с останалите водещи банки по света. Във финансовите среди подобна политика често се нарича "да извадиш базуката". Фед понижи лихвите съвсем скоро - на 3 март, на извънредно заседание, свикано за пръв път извън редовния календар от кризата от 2008 г. насам.

Почти синхронно със съобщението от САЩ последваха изявления от водещите централни банки по света за понижаване с 25 базисни пункта на ликвидните доларови суапове. Това са централните банки на Великобритания, Канада, Япония, Швейцария и Европейската централна банка.

"Комитетът очаква да поддържа лихвите в рамките на 0-0.25%, докато икономиката напълно преодолее сегашните събития и постига максимална заетост и заложените ценови нива", се казва още в изявлението от Вашингтон. То идва в края на кошмарна за борсите седмица, в която според приблизителни оценки инвеститорите са изгубили капитализация от около 20 трилиона долара.

Дневник