Планетолози установиха, че в недрата на кометата Чурюмов/Герасименко са скрити големи количества амониеви соли, съединения на амониака, водорода и киселини, които могат да участват във формирането на „тухлички на живота“, предаде ТАСС. Значението на това откритие за историята на еволюцията на живота на Земята е описано в сп. „Сайънс“.

„Предишни изследвания показаха, че съотношението между дяловете на азота и въглерода в недрата на кометата е значително по-малко, отколкото в материята на Слънцето“, са написали учените. „Подобни разлики може да се обяснят със скриване на неизвестно на нас съединение на азота. Констатирахме, че основната част от азота е скрита под формата на амониева сол в кометите“, посочват те.

По мнението на планетолозите, Земята в първите мигове от живота си не е притежавала значителни запаси вода и органични вещества. Причината е, че молекулите им вероятно са били унищожени от ултравиолетовото лъчение на младото Слънце и отнесени в Kосмоса, преди да се формира зародишът на нашата планета.

Много учени предполагат, че днешните запаси вода и органични вещества са били доставени на Земята след формирането ѝ в резултат на продължителното ѝ бомбардиране от астероиди и комети. Открития през последните няколко години накараха планетолози да подкрепят именно тази теория.

В частност изотопният и химичен състав на кометата Чурюмов/Герасименко разкрива, че в недрата на въпросните небесни тела може да има спирт, глюкоза и много други „тухлички на живота“. Освен това изотопният състав на водата в опашките на няколко комети се оказа много близък до този на Земята.

Дарик