Европейският съюз ограничава износа на предпазно медицинско оборудване, за да гарантира собствените си нужди на фона на разпространението на новия коронавирус, предаде "Франс прес", като се позова на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи във видеоизявление, публикувано в "Туитър", че ЕС е създал "система за разрешаване на износа на тези (медицински) средства". Това означава, че износът на предпазно медицинско оборудване извън Европейския съюз ще трябва да получава разрешение от правителствата на страните членки.

Междувременно Германия съобщи в събота, че в съгласие с Европейската комисия изменя постановление от началото на март, според което се изисква занапред износът на защитни средства като маски, защитни очила и ръкавици да става само с одобрението на правителствена агенция, предаде "Ройтерс".

"Целта на правителството е да предпази хората в Германия. В също толкова голяма степен обаче правителството се ръководи и от принципа на европейската солидарност във времената на кризата с коронавируса", заяви германското министерство на икономиката. "И двете цели ще бъдат постигнати чрез адаптирания вариант на постановлението", добавя то.

Според това постановление споменатата германска правителствена агенция, БАФА, може да одобрява предварително износа на защитни средства например "за противодействие на заплаха за жизненоважни нужди на дадена държава - членка на Европейския съюз", заяви министерството.

То допълва, че защитните средства, попадащи в обхвата на постановлението, включват защитни очила, шлемове, хирургически маски, маски за дихателна защита, защитни престилки и костюми и ръкавици.

Тази стъпка е предприета ден, след като председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че лимитите върху износа на медицинско оборудване, въведени от някои страни като Франция и Германия, подкопават единния европейски пазар във време, когато е нужно той да функционира нормално.

Отделно Германия и Италия усилено се нуждаят и търсят респиратори. По-рано производители предупредиха, че навсякъде болниците са изправени пред недостиг на жизненоважното оборудване за лечение на пациенти с коронавирус, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова да продължи движението на стоки в ЕС. "Хиляди шофьори на автобуси и камиони са блокирани по паркинги на вътрешните граници, което създава повече рискове за здравето и за веригите за доставки. Ако не предприемем действия сега, магазините ще започват да изпитват затруднения при набавянето на определени продукти, идващи от други места на единния пазар", подчерта Фон дер Лайен, цитирана от "Политико".

Дневник