Има ли риск считаната за сигурна титла на "Ливърпул" във Висшата лига да не бъде спечелена заради извънредната ситуация с пандемията от коронавирус COVID-19 и спряното първенство. В последните дни най-задаваният въпрос в Англия е може ли червените да станат жертва, ако сезонът не бъде възобновен.

За момента Висшата лига е спряна до 3 април, като надеждите на всички са, че след това мачовете ще бъдат възобновени. Всичко това обаче са предварителни прогнози при бързо справяне с COVID-19.

След изиграни 29 мача "Ливърпул" има 27 победи, спечели 82 точки и се нуждае от още едва шест, за да си гарантира първата титла от 30 години насам.

В правилника на Висшата лига обаче няма отделна точка какво се случва при спиране на сезона, което дава възможност за различно тълкуване на ситуацията. Може ли първенството да бъде обявено за приключило предсрочно, тъй като са се изиграли 2/3 от мачовете, или е по-вероятно сезонът да бъде обявен за нулев.

Предвижда се среща във вторник между ръководството на Висшата лига и представители на клубовете. Тя ще бъде след заседанието на Европейската футболна централа (УЕФА).

"Никой не иска да играе пред празни трибуни, но в крайна сметка здравето на хората е на първо място. Сега футболът и спортът не са най-важното нещо на света, трябва да си дадем ясна представа за това. Трябва да пазим себе си и нашите близки", призова мениджърът на червените Юрген Клоп, без да каже и дума за титлата.

Последният случай, при който футболът в Англия е спрян заради непредвидена ситуация, е сезон 1962/63. Тогава не се играе три месеца, след като на Острова температурите през зимата падат до минус 16 градуса, транспортът е спрян и футболните стадиони затворени. В крайна сметка сезонът завършва с двумесечно закъснение, а шампион става "Евертън".

Възможните сценарии

"Ситуацията с "Ливърпул" е най-ясната и не мисля, че има много несъгласни титлата да бъде присъдена по-рано, дори повече мачове да не се играят. По-сложен е въпросът с изпадащите, участниците в европейските турнири и отборите, които трябва да влязат във Висшата лига", коментира бившият английски национал Дани Мърфи.

Според британското издание "Таймс" първият възможен сценарий при задълбочаване на кризата е прекратяване на сезона и обявяване на сегашното класиране за крайно. Това обаче ще значи, че отборите на дъното ще изпаднат.

В момента в зоната на изпадащите са "Борнемут" (18-и с 27 точки), "Астън Вила" (19-и с 25 точки) и "Норич" (21 точки). Точно пред тях се намират "Уотфорд" и "Уест Хем", които имат по 27.

Втората възможност е сезонът да бъде обявен за нулев, което се е случвало единствено по време на двете световни войни. В периодите 1915-19 и 1939-1946 футбол в Англия не се играе.

Обявяване на нулев сезон обаче ще остави "висящ" въпроса с изплащането на телевизионните права и приходите от реклама.

Мнозина вече призовават за трети вариант: завършек на сезона с обявяване на "Ливърпул" за шампион, а също така да няма изпадащи. Първите два тима от Чемпиъншип да получат автоматична промоция и от следващия да има 22 отбора в елита.

Какво мислят останалите клубове

Сложната ситуация във футбола отмени всички публични прояви на футболните клубове, затова няма и официални изявления. Според "Таймс" обаче няма нито един от големите клубове, който да е против титлата да се връчи на "Ливърпул".

Единственият ръководител, коментирал публично е изпълнителният директор на "Уест Хем" Карън Брейди. Ръководителят на "чуковете" има своя рубрика на страниците на таблоида "Сън" и вече призова сезонът да бъде обявен за нулев.

"Знам, че това няма да се хареса на феновете на "Ливърпул", но сме на прага на извънредна ситуация, която никога досега не се е случвала."

"Единственото честно решение ще бъде сезонът да бъде обявен за нулев, защото никой не знае какъв би бил сценарият при оставащите мачове - кой ще изпадне, какво ще стане в битката за топ 4", написа Брейди.

В спор по темата влязоха и две от величията в английския футбол - сър Кени Далглиш и Алън Шиърър. Според шотландецът, печелил титлата с червените като футболист и мениджър, съставът заслужава да е шампион. Голмайстор №1 в историята обаче е на друго мнение.

"Сезонът е непълен и тогава не е редно да се определя шампион. Тук не става въпрос за лични пристрастия, а за пълна коректност, това е моето мнение", коментира Шиърър.

Симеон Кичуков/Дневник