Берлин опитва да спре опитите на Вашингтон да убеди германска компания, разработваща ваксина срещу коронавируса, да премести изследванията си в САЩ, предаде "Ройтерс".

Германски правителствени източници заявиха пред "Ройтерс", че администрацията на САЩ обмисля как да получи достъп до потенциална ваксина, разработвана от германската фирма CureVac.

По-рано в. "Велт ам Зонтаг" съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил средства, за да примами CureVac в САЩ, а германското правителство отправя контрапредложения, за да я убеди да остане.

В отговор на тази информация посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел написа в "Туитър": "Историята от "Велт" е грешна".

Говорител на германското здравно министерство, потвърждавайки цитат във вестника, заяви: "Германското правителство е много заинтересовано в това да гарантира, че ваксините и активните вещества срещу новия коронавирус се разработват в Германия и Европа". "В това отношение правителството е в интензивни връзки с компанията CureVac", добави тя.

"Велт ам Зонтаг" цитира анонимен източник от германското правителство, според когото Тръмп опитва да гарантира, че учените ще направят всичко, за да набавят ваксината за САЩ, "но само за САЩ".

По време на пресконференция германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза, че кризисната комисия на правителството за коронавируса ще обсъжда случая с CureVac в понеделник.

В изявление компанията посочи, че "отхвърля скорошните слухове за придобиване". Нейният главен инвеститор Дитмар Хоп каза, че не продава и иска CureVac да развие ваксина за коронавируса, за да "помогне на хората не само на регионално ниво, но в солидарност по света". "Бих се радвам, ако това се постигне чрез моите дългосрочни инвестиции в Германия", добави той.

Говорител на германското министерство на икономиката заяви, че Берлин "има огромен интерес" в производството на ваксини в Германия и Европа.

Експериментална ваксина

Флориан фон дер Мюлбе, съосновател на CureVac, каза пред "Ройтерс" миналата седмица, че компанията е започнала с многобройни кандидати за ваксина за коронавируса и сега избира двата най-добри, които да преминат клинични изпитвания.

Частната компания, базирана в Тюбинген, Германия, се надява да разполага с експериментална ваксина, готова до юни или юли, за да поиска след това одобрение от регулаторите за тестване върху хора.

От уебсайта на CureVac става известно, че главният изпълнителен директор на компанията Даниел Меничела по-рано този месец се е срещнал с Тръмп, с вицепрезидента Майк Пенс, с членове на работната група на Белия дом за коронавируса и с високопоставени представители на фармацевтични и биотехнологични компании за обсъждане на ваксина.

Дневник