Държавата да не бави плащанията към бизнеса по оперативните програми и обществените поръчки, да оптимизира администарцията, която да поеме тежести солидарно с работещите в частния сектор, да се намалят лихвите за забавени осигуровки, да се подпомогнат компаниите, принудени да съкращават работници - това са част от мерките за стабилизиране на икономиката в условията на епидемия на коронавирус, изложени от представителите на национално представителните работодателски организации пред президента Румен Радев. Част от срещата беше излъчвана на живо от телевизиите.

Във встъпителните си думи държавният глава заяви, че бизнесът най-добре може да определи по какви критерии ще се оценява кои са най-засегнатите компании и как да се определя помощта за тях. Това би трябвало да става прозрачно и бизнесът трябва да подскаже как най-точно тази процедура да бъде осъществена. С възможностите, които има изпълнителната власт трябва по най-бързия начин да стигнем до начина, по-който да стане това", каза президентът.

Вчера стана известно, че ЕС предоставя на България над 800 млн. евро за борба с коровнавируса.

Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. Тези, на които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. Онези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Не знаем степента на засегнатите отрасли: едни потъват спокойно, други са спрели, трети работят нормално, а бумово се развиват доставките на храни, фармацията. Там, където има роботизирани системи, там няма заразени, нито синдикати и работят 24 часа в денонощието", обобщи ситуацията председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Той подчерта, че държавата е известна като най-надеждния платец и трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по оперативните програми и обществените поръчки. Кънчо Стойчев добави, че трябва да се намалят наказателните лихви по забавени осигуровки. Те се прилагат правилно в нормална ситуация, но как днес работодателят "да ги плаща, след като му е казано да няма приходи - не защото е некадърен, защото му е лош продуктът, а защото му е затворен източникът на приходи", попита риторично Стойчев. Призова държавата да прояви гъвкавост. без да опрощава самите осигуровки.

Той постави и въпроса за очакваното намаление на жизнения стандарт в страната и какво да се предприеме - да се прибегне към съкращения и плащане на обезщетения за безработица или помощ за компаниите за запазване на работните места. Да помислим и за оптимизация в администрацията и оптимизацията на разходите за нея. Не би трябвало да пострадат само тези, които произвеждат обществения продукт, защото разходите за администрацията са част от нашите пари, отбеляза той. Напомни, че от днес ситуацията на пазара на труда за бизнеса е нова - досега имаше недостиг на работници, но днес туризмът, който има 16-процентен дял в БВП, е напълно спрял и го очаква нулев летен сезон.

Задължително е да има и комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса. Той вече търпи сериозни загуби. Трябва да се подкрепят и най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата си и поминъка си. Това е важна и неотложна мярка. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българския бизнес не може да чакат", заяви президентът Румен Радев.

Дневник