Четири от пет души във Великобритания "се очаква" да се заразят с коронавируса, обхванал почти всички европейски държави, в следващите 12 месеца, а до 15% (7.9 млн. души) може да се наложи да постъпят в болница.

Тази информация са получили представители на британската здравна система на таен брифинг от отдела ѝ за Англия (Public Health England), обяснява в ексклузивен материал "Гардиън".

Британският вестник цитира откъси от документа, с който твърди, че разполага. Според текста до кризата може да продължи до пролетта на следващата година. Това е първият случай, при който и без това претоварената система NHS признава, че ще ѝ е нужно да се справя с последиците от SARS-CoV-2, по-известен като COVID-19, в следващите 12 месеца.

За изданието високопоставен служител на NHS казва, че при 90% заразени смъртността би могла да надхвърли половин милион души. Това е оценка при 1% смъртност. Ако се оправдаят прогнозите на проф. Крис Уити, основния здравен съветник на правителството, за 0.6% смъртност, това би означавало 318 660 жертви.

На изпитание биха били поставени и полицията, пожарната и транспортната система, ако тези думи действително се сбъднат: "80% от населението се очаква да се заразят с COVID-19 в следващите 12 месеца и до 15% (7.9 млн.) може да се нуждаят от хоспитализация." Очаква се да се разболеят и 1 от 5-те милиона служители на NHS и 1.5 млн. ангажирани в социалните грижи, а това ще затрудни още повече мерките срещу вируса.

"Вирусът ще е тук завинаги"

Във Великобритания има потвърдени едва 1391 случая (на фона на другите големи европейски държави) и 35 смъртни (скокът на последните бе рязък вчера).

Професорът по медицина Пол Хънтър допуска, че една година звучи като напълно правдоподобен период, "но това число не се оценява или разбира добре". "Мисля, че ще спадне през лятото, към края на юни, и ще се върне през ноември, както обикновено го прави сезонният грип. Мисля, че ще е тук завинаги, но ще отслабва през с времето, докато (човешкият организъм) изгражда имунитет."

Ако това се потвърди, не биха се оправдали очакванията, че затоплянето може да се справи с вируса, в които някои учени отдавна се съмняват.

Според "Гардиън" брифингът повдига въпроса как изобщо Великобритания ще продължи да функционира, тъй като в пиковия период се очаква 10% от хората да имат симптоми като кашлица, а премиерът Борис Джонсън заяви, че новите препоръки на правителството всеки, който има дори само кашлица, да се самоизолира.

"Великобритания и Швейцария не правят достатъчно"

Във времето около публикуването на този документ Великобритания заедно с Швейцария бе критикувана, че не прави достатъчно, за да се справи с коронавируса. Правителството в Лондон е по-скоро изключение сред европейските, ограничили свободата на придвижване или въвели други мерки, за да спрат заболяването.

Министърът на националното развитие на Сингапур Лорънс Уонг каза на пресконференция, че проблемът "не е просто в числата" (в Швейцария заразените скочиха с почти 50% за денонощие вчера), а, че "тези страни са изоставили всякакви мерки, за да овладеят или ограничат вируса", предаде "Блумбърг".

Сингапур, чието население е съставено основно от етнически китайци, въведе двуседмична самоизолация за пристигналите от двете страни. Малката държава овладя със строги мерки ситуацията и заразените са едва стотици, въпреки че бе една от първите, до които достигна започналият от Ухан вирус.

Великобритания засега не е затворила училищата, нито е забранила събиранията - лична хигиена и самоизолация според премиера Джонсън биха били достатъчни. Здравният министър Мат Ханкок защити този подход и каза, че стратегията работи, а скоростта на разпространение се е ограничила.

Дневник