Европейската комисия заяви в понеделник, че затварянето на границите не е "най-добрият начин" да се ограничи разпространението на коронавируса в европейската зона за свободно пътуване, предаде "Ройтерс".

Говорител на Комисията каза, че всички гранични мерки трябва да са добре координирани, за да не се влоши кризата като се затруднят доставките на храна и медицински продукти.

Междувременно Елисейският дворец съобщи, че в идните часове ще бъдат задействани мерки по външните граници на Европейския съюз, за което са се договорили френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

След разговор по телефона с Меркел и други официални лица от ЕС Макрон отправи критики към едностранните мерки за граничен контрол, наложени от някои държави членки на ЕС в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Дискусията между Меркел и Макрон дойде след като Германия реши временно да въведе граничен контрол по границите си с Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург и Дания от понеделник.

Дневник