Европейската комисия представи днес допълнителни насоки за пресичането на епидемията от новия коронавирус, предаде БТА.

Комисията отбелязва, че целта е едновременно да бъде предпазено здравето на хората, като бъдат ограничени щетите за икономиката.

Брюксел настоява хората, за които е установено заразяване, да получават лекарска грижа в държавата, от която идват или където са пристигнали, при съгласуваност на действията между двете държави. Допълва се, че по границите може да се проверява здравословното състояние на пътуващите, без да се въвеждат гранични проверки.

Еврокомисията обяснява, че разликата между гранични проверки и проверки на здравето е в това, че граничарите могат да откажат да допуснат пътник да влезе в дадена страна, докато при установяването на болен е редно той да бъде пропуснат, за да получи лекарска грижа. Комисията настоява съседните държави да съгласуват действията си и да извършват здравни проверки само от едната страна на общата граница.

Брюксел отчита правото на държавите от ЕС да въведат проверки по границите заради опасност за обществения ред, но отбелязва необходимостта подобни действия да не водят до струпването на опашки, където нараства опасността от предаване на заразата.

Уточнява се, че държавите от ЕС трябва винаги да приемат обратно свои граждани и хора, на които са издали разрешения за постоянно пребиваване, както и да улесняват преминаването на други граждани на ЕС, които се завръщат в домовете си. Допълва се, че държавите имат правото да налагат карантина на пътуващите, за които се установи опасност да разпространят зараза.

ЕК добавя, че през границите трябва да се осигури движението на храни, лекарства и защитни средства.

Предлага се държавите от ЕС да осигурят по границите коридори за по-бързото преминаване на товарни пратки. Отчита се необходимостта от улеснено преминаване на границите от водачи на товарни превозни средства, на машинисти на влакове, на пилоти и самолетни екипажи, за да се осигуряват услугите от най-голям обществен интерес.

Дневник