След разследване, продължило 4 години и половина, 20 души ще бъдат изправени пред съда заради атентатите в Париж през 2015 г., при които бяха убити 130 души, а няколкостотин бяха ранени, предаде "Франс прес", като се позова на съобщение на френската антитерористична прокуратура.

Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, единственият оцелял от групата атентатори, които на 13 ноември 2015 г. нападнаха хора край Стад дьо Франс, в няколко парижки заведения и в концертната зала "Батаклан". Тогава отговорност за нападенията пое "Ислямска държава".

Очаква се процесът да започне през януари 2021 г. и да продължи шест месеца. В съдебната палата в Париж вече започнаха ремонтни дейности, за да бъде обособена достатъчно голяма обезопасена съдебна зала, в която да се провеждат съдебните заседания по делото. Освен обвиняемите в съдебната зала ще бъдат и над 1750 души, конституирани като граждански страни по процеса, както и стотици адвокати и журналисти.

От 20-те души, които ще бъдат съдени, 14 са вече задържани във Франция и Белгия. Срещу шестимата останали има издадени заповеди за арест. Един от тях е арестуван в Турция. За другите петима се предполага, че може да са били убити в зоните на конфликт в Сирия и Ирак, но тъй като това не е потвърдено, те също са сред подсъдимите.

Салах Абдеслам се намира във френски затвор от близо 4 години и е в изолация там. По време на разследването Абдеслам запази мълчание при разпитите. Той беше разпитван десетина пъти. /БТА

Дневник