Удължава се двойно срокът за плащане на сметките за ток, обяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова. Тя призова гражданите да плащат по възможност онлайн и допълни, че ако се налага, ще се удължи още срокът. Освен това допълни, че и в момента има възможност затруднените потребители да договорят със съответното електроразпределително дружество отсрочка за плащането на сметките.

Обяви, че няма как да допусне неплащането на сметки, защото това ще доведе до междуфирмена задлъжнялост и проблеми с функционирането на енергийната система и на държавата. Тя призова "всички да се отнасяме отговорно" към ангажиментите, които имаме и сметките, които има за плащане. "Изънредна ситуация не означава да не си плащаме сметките", посочи тя.

Петкова напомни, че ако сега се приеме да не се плащат сметките, после потребителите ще трябва да плащат 2 или 3 накуп, което ще ги затрудни повече. За възрастните хора, които не могат да плащат онлайн, беше обяснено, че се създава организация, така че по един човек да има на гише, за да няма струпване, а офисите за плащане се дезинфектират.

От електроразпределителните дружества обясниха, че за хората, до които по някаква причина не е достигнала информация има поне три контакта с тях преди да се стигне до спиране на тока заради неплатени сметки.

Енергийният министър обяви и че спират плановите ремонти по енергийната мрежа, за да няма прекъсвания по тази причина на тока, а в болниците ще бъдат направени проверки дали сработват техните агрегати в случай на спиране на тока.

Водомерите няма да се отчитат сега

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че инкасатори няма да влизат в домовете да отчитат водомерите докато трае извънредното положение, за да се ограничат контактите между хората. Възможно е клиентите на ВиК дружествата сами да си направят отчет. Сметките за вода ще могат да се плащат, както и досега, чрез електронен превод, банково плащане или на гишетата на Български пощи.

Газът ще поевтинее с над 40% от април

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обяви, че държавният доставчик "Булгаргаз" е внесъл предложение от началото на април природният газ да поевтинее с над 40% заради постигнатото намаление на цената на природния газ с "Газпром". Иванов посочи, че вероятно регулаторът ще приеме точно такова намаление. Отделно днес изтича срокът, в който всички засегнати могат да дадат предложения как да се компенсират за намалението на газа, което е в сила със задна дата от 5 август 2019 г. Не мога предварително да коментирам как ще бъдат компенсирани потребителите, добави Иванов, но се ангажира решението ще бъде "напълно справедливо и напълно прозрачно". Увери, че всеки ще бъде компенсиран с надвзетата му сума от 5 август 2019 г. до 31 март.

Дневник