Съдът в Шумен преустановява разглеждането на всички видове наказателни, граждански и търговски дела за периода на обявеното извънредно положение 16.03.2020 г. – 13.04.2020 г. включително. Забранява се и достъпът до Съдебната палата за външни лица, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд в Шумен.

По изключение ще се разглеждат наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“, дела за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение, искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по СК, за назначаване на особен представител, както и дела по несъстоятелност и по Закона за защита от домашното насилие.

Достъпът до сградата на Съдебната палата се забранява за граждани, страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и всички други лица, освен призованите по образуваните и насрочени за разглеждане видове дела.

Извънредните мерки са въведени със заповеди на Административния ръководител на Окръжен съд – Шумен и са във връзка с Решение на съдийска колегия на Висшия съдебен съвет взето на заседание от 15.03.2020 г.

От пресцентъра на ШОС съобщиха още, че подаването на всякакъв вид документи ще се извършва само по пощата или по електронен път. Преустановява се връчването на призовки, съобщения и съдебни книжа по всички дела до 13 април 2020 г. включително. За неотложните дела призовките и съобщенията ще се извършват по телефон или по електронен път.

Справките по дела ще се извършват също ще се извършват по телефоните, обявени на сайта на Окръжен съд - Шумен или по електронен път.

Регистратурата на Окръжен съд – Шумен се измества на етаж 1, стая 120, където ще се извършват  всички административни услуги за приемане на документи само за определените видове дела. В посоченото помещение могат да се подават документи и до Окръжна прокуратура – Шумен, които ще бъдат приемани от определен от Административния ръководител на ШОП служител. В отделно помещение на етаж 1 ще бъдат преместени Регистратурите на Районен съд – Шумен и Районна прокуратура - Шумен.

Всички мерки за превенция и ограничаване на разпространението коронавирус, предприети от Съда в Шумен може да видите в прикачения файл.

ШУМ.БГ