Еврокомисията предлага първоначална 30-дневна забрана чужденци да влизат в Европейския съюз.

"Колкото по-малко се пътува, толкова повече може да бъде сдържан вирусът. (...) Предложих на държавните глави и правителствата да въведат временни ограничения върху пътувания в ЕС, които не са жизненоважни", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Тези ограничения би трябвало да са в сила за първоначален период от 30 дни, но може да бъдат удължени при необходимост."

Инициативата на Еврокомисията трябва да бъде одобрена от Европейския съвет - правителствата на ЕС-27. На съвместна пресконференция по повода Фон дер Лайен и председателят на съвета Шарл Мишел коментираха, че вече са обсъждали този въпрос и очакват официалното одобрение утре.

Изключения ще се правят за постоянно живеещи в ЕС чужди граждани, роднини на европейски граждани, дипломатите, лекари и учени, които работят по кризата с коронавируса.

За да бъде ефективна, мярката трябва да бъде приложена и от четирите държави, които са асоциирани членове на Шенген, но не са част от ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Това означава, че тя се прилага към общо 30 страни - тези четири и 26 държави от ЕС, с изключение на Ирландия, която не е част от Шенгенското споразумение.

Другата предложена от ЕК мярка е създаването "бързи ленти" за транспорт на медицински стоки, нетрайни стоки - като храните, и спешни услуги.

По-рано източници на агенция "Ройтерс" съобщиха, че се обсъжда такова предложение, но само за шенгенската зона. България не е част от нея, Великобритания и Ирландия също. Участват 22 от 27-те европейски държави и четирите, споменати по-горе. В този вид предложението би забранило и на българи да пътуват в страните - членки на ЕС, и на шенгенското споразумение.

Трети източник на агенцията коментира, че Брюксел се опитва да си върне инициативата, след като епидемията демонстрира разделенията между държавите членки. "Знаем, че заплахата вече е вътре, че не идва отвън. Става въпрос повече за политическо послание", коментира той.

Дневник