Първите участници в изпробване на ваксина срещу коронавируса в САЩ ще бъдат инжектирани днес с доза в началото на клинични тестове, съобщи "Асошийтед прес". Агенцията се позовава на официален представител на администрацията.

Продуктът е изработен от компанията Moderna с подкрепа и финансиране от Националниздравен институт. Тестовете ще са в изследователски център в Сиатъл, щата Вашингтон. Те обхващат 45 млади и здрави американци и имат за цел проверка за странични ефекти.

Ако всичко е в рамките на очакваното, ще има втора фаза с повече участници по-късно тази година. При доказана ефективност крайната ваксина за пазара може да се нуждае от 18 месеца за одобрение.

Тестовете не са свързани със заразяване с COVID-19, тъй като инжектираното вещество не съдържа коронавируса. В него няма дори отслабен вариант на коронавируса, както се прави при някои традиционни ваксини.

Вместо това се използва генетично стимулиране чрез синтетична РНК на клетки на тялото да произведат рецептори, каквито има върху вируса и така да предизвикат намеса на имунната система срещу тях.

В Moderna работи един от няколкото екипа, създадени преди 3 години заради епидемията от ебола, убила 11 хил. души. Следващия месец тестове планират да започнат от Inovio Pharmaceuticals.

Дневник