Честото миене на ръцете в продължение на 20 секунди и създаването на навик да не се пипаме по лицето са част от мерките, които ограничават разпространението на коронавируса. В ситуация на извънредно положение обаче застояването вкъщи отслабва имунната система и от нас зависи как ще подсилим защитните сили на организма.

Но какво да правим, за да предпазим себе си и близките, докато сме у дома? Освен на спорт и раздвижване човек може да разчита и на някои практики за каляване на тялото. Съветите пред "Дневник" дадоха физиотерапевтът Димитрина Сивкова и преподавателят в НСА доц. д-р Юлиан Карабиберов.

Практики и съвети

Основен принцип е честото отваряне на прозорците и проветряване на стаите, посочва физиотерапевтът Димитрина Сивкова пред "Дневник". От своя страна, сутрешната гимнастика, която включва въртеливи движения в ставите, е добър начин за поддържане на тялото и ума в добра кондиция. Препоръчително е тя да се изпълнява на открито (тераса) или в проветрено помещение.

Друга практика за закаляване на организма са дихателните упражнения. Те дават енергия и намаляват стреса. Извършването на дихателни упражнения в различни позиции на тялото има добър ефект, защото така се активират различни части на белите дробове.

Според Карабиберов стандартна дихателна практика, която представлява дълбоко вдишване в продължение на 4 секунди, 4 секунди задържане на дъха и последвано от издишване за 4 секунди, има положителен ефект върху организма. Той призовава упражнението да бъде изпълнявано по два-три пъти през деня в продължение на няколко минути.

Важно място заемат слънчевите бани. Излагането на слънчевите лъчите има лечебни свойства и набавя витамин Д за организма. Сред практиките за закаляване са още контрастните душове и обтривания на тялото със сухи и влажни кърпи. Укрепващ и възстановяващ ефект имат масажите (дори да са само на стъпалата или главата), които може да правите на своите близки.

"Сухите обтривания могат да се направят с вълнен плат. Може да обтриете тялото си или поне краката и ръцете си с бързи движения като разтривка. Още по-добре ще е, ако зачервите кожата. Влажните обтривания се извършват с хавлиена кърпа, която намокряте с хладка до студена вода. Изстисквате я максимално и правите обтриване на врата, раменете, гърдите, ръцете и краката. Влажни обтривания се правят само ако сте напълно здрав", съветва Сивкова.

Тя призовава да стимулираме възрастните хора около нас да раздвижват тялото си с леки упражнения. За тях обездвижването може да е пагубно, тъй като липсата на движение и разходки изнежва организма, а впоследствие дългото обездвижване е последвано от много трудно раздвижване.

И за да имат процедурите закалителен ефект, те трябва да се извършват системно, последователно и с постепенно увеличаване на времето или интензивността, добавя Сивкова.

Разнообразно хранене и пълноценен сън

Към практиките за закаляване на имунитета Карабиберов добавя нуждата от качествен сън и разнообразно хранене. Според него седем часа сън са достатъчни на човек да получи необходимата енергия, а следобедната дрямка внася допълнителна полза. При нея организмът е в полусънно състояние и се предизвикват гама вълни в мозъка, които действат най-добре за възстановяването на организма.

Карабиберов призова хората да си набавят витамини и минерали от естествени източници. Той препоръчва да се ограничи употребата на сол и прости захари като сладките изделия, като се наблегне върху варивата и храните, в които има селен и цинк като яйца, ядки, риба, пълнозърнест хляб и други. Според него като допълнителна защита от вируса хората могат да пият топла вода и да правят гаргара с вода, в която е разтворен мед.

"Вирусът е вид стрес, с който организмът трябва да се пребори. Имунната система или белите кръвни клетки имат функциите в организма да се активират и да могат да се справят със стреса, който е нанесен отвън. Те помагат да се активират процеси и механизми на противодействие. Те участват на генно ниво. Самият ген има добавъчни белтъчни молекули, които се наричат изчакващи молекули, които в такива ситуации се включват и се задействат", поясни Карабиберов.

Дневник