Турция се управлява твърде централизирано, като "островна държава" в ръцете на шепа хора. С тези думи пред "Файненшъл таймс" бившият вицепремиер Али Бабаджан даде заявка, че иска да събори управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган дни след като основа нова партия.

Според Бабаджан, чиято стъпка се очакваше, Анкара има "сериозен проблем" с човешките ресурси. Той не назовава в прав текст Ердоган, за когото работеше като силно популярен "икономически гуру". Проблемите на страната обаче "започват от самия връх" и се просмукват в правителството. "Толкова централизирано" е вече вземането на решения, въпреки че Турция е "голяма страна" и няма как да се ръководи по този начин, цитиран "Файненшъл таймс" думите на Бабаджан.

Бившият вицепремиер не е първият, напуснал редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), за да оспори действията на Ердоган с конкурентен проект или най-малкото мълчаливо да го критикува. "Дева" ("Лекарство", "Лечение"), партията на Бабаджан, бе предшествана от движение, създадено от бившия премиер Ахмет Давутоглу преди няколко месеца.

Според него съоснователите на "Дева" имат "морална отговорност" да предприемат действия. "Време е да сме смели заради бъдещето на страната," каза той. "Иначе ще трябва да живеем, като съжаляваме до края на живота си, мислейки, че е можело да направим нещо, но не сме." Партията ще е центристка и ще се цели в "доста широки сегменти" от обществото.

Изборите за парламент и президент са през 2023 г. и Бабаджан признава, че трудно ще могат да бъдат предизвикани предсрочно от опозицията - въпреки победата на Екрем Имамоглу, нейния кандидат, на кметските избори в Истанбул, и загубените кметски кресла на много други места. Експерти обаче смятат, че дори до 2023-а да няма сериозна електорална подкрепа, е достатъчно "Дева" да отлюспи още електорат от ПСР, за да ѝ навреди.

Трудно се достига до избирателите в условията на медийна несвобода, но със социалните мержи и други средства "Дева" ще гради мрежа в труднодостъпните места. "Турската демокрация е болна, но не и мъртва," продължава той.

Дневник