Колумбия затваря всичките си граници от днес до 30 май, за да предотврати разпространението на коронавируса, обяви президентът Иван Дуке, цитиран от Франс прес.

"Реших за затворя всички сухоземни, морски и речни граници на страната от полунощ на 17 март до 30 май", съобщи в Туитър държавният глава.

Мярката засяга всички местни и чуждестранни граждани, макар че транспортът на стоки за внасянето и изнасянето на продукти през оторизираните сухоземни пунктове ще е разрешен, уточни той.

Освен въведените граничните проверки, властите решиха да затворят баровете и дискотеките и да забранят събиранията на повече от 50 души.

В Колумбия има 57 случая на коронавирус без нито един смъртен. По данни на АФП потвърдените случаи в Латинска Америка са общо 819. Това включва и седем души, които починаха.Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви "пълна карантина" за справяне с коронавируса, с който са заразени 33-ма души в страната. До момента там също няма смъртен случай.

От вторник във Венецуела влиза в сила пълна карантина, заяви по радиото и телевизията Мадуро, уточнявайки, че тази драстична, но необходима мярка се отнася за цялата страна.Преустановяват се всички професионални дейности с изключение на тези, които са свързани с доставянето и продажбата на храни, полицията и военните, здравните заведения и транспорта.

От вчера в столицата Каракас и в шест щата, където беше обявена частична карантина, има засилено присъствие на полиция и военни. Там е издадена забрана на събиране на хора на обществени места.

Преди да бъде обявена национална карантина, властите затвориха учебните заведения на всички равнища и забраниха полетите от Европа, Колумбия, Доминиканската република и Панама.

dariknews.bg