Потвърдените случаи на коронавирус в Турция вчера станаха 47, след като бяха регистрирани 29 нови случая, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от "Ройтерс".

Това е най-голямото увеличение за ден след обявяването на първия случай миналата седмица. Няма обявени смъртни случаи.

"Всички тези 29 случая са пряко или косвено свързани със САЩ, Близкия изток или Европа", посочи в "Туитър" министърът. Контактът с чужди страни ще продължи да представлява риск, предупреди той.

Властите обявиха, че в страната временно се затварят кафенета, спортни и развлекателни центрове, културни институции, преустановяват се и масовите молитви в джамиите, за да спре разпространението на коронавируса.

Плувните басейни, местата за провеждане на концерти и сватби и някои ресторанти ще бъдат затворени, а всички дейности и срещи на неправителствени организации ще бъдат отложени. Здравното министерство не уточни за колко време.

Турският здравен министър каза също, че Анкара забранява самолетните полети до още шест държави, включително Великобритания и Обединените арабски емирства, с което страните, до които се спират полетите, стават 20.

От канцеларията на губернатора на Истанбул съобщиха в понеделник, че турските граждани, които искат да се върнат от девет европейски страни ще бъдат прибрани до полунощ на 17 март, при условие, че останат под карантина в продължение на 14 дена.

Хиляди мюсюлмани, които се връщат в Турция от поклонение от Саудитска Арабия също ще бъдат поставени под карантина в неделя.

Дневник