Френското правителство обяви днес помощ от 45 милиарда евро за компаниите и служителите за борба с коронавируса, която е също така и икономическа и финансова война, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

Министърът на икономиката Брюно льо Мер заяви пред радио Ер Те Ел (RTL), че битката ще бъде продължителна и жестока и че тази война трябва да мобилизира всичките ни сили.

По думите му коронавирусът ще потопи Франция в рецесия през 2020 година. Той предупреди, че правителството вече очаква свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1 процент.

След няколко часа кабинетът ще представи коригиран финансов закон, в който ще бъде заложен растеж от -1 на сто през 2020 година, тоест отрицателен растеж, изтъкна министърът, като допълни, че тази цифра е предварителна.

Разпространението на коронавируса в страната принуди властите да въведат от днес строги ограничения за пътуванията на французите. Икономическата дейност е на забавени обороти, а много предприятия вече от няколко седмици изпитват последиците от епидемията.

Така че според Брюно льо Мер борбата с коронавируса е също така и икономическа и финансова война. Снощи президентът Еманюел Макрон обяви, че Франция е в санитарна война срещу вируса.

Министърът потвърди отлагането на плащанията на компаниите за месец март и спомена, че те биха могли евентуално да бъдат отменени. /БТА

Дневник