Властите в Италия обявиха за правоспособни лекари около 10 хиляди студенти по медицина, които са завършили семестриално, но не са положили последните си държавни изпити или не са специализирали. Целта е да се помогне на нуждаещата се от персонал здравна система в момент, когато от 21 февруари досега са починали над 2150 души, а заразените са почти 28 хил.

Новите лекари ще бъдат насочени към поликлиниките с общопрактикуващи лекари и в домовете за възрастни хора. От тези места ще се освободят по-опитни техни колеги, които ще бъдат изпратени в интензивните отделения на болниците.

За 3 седмици от интензивни грижи само в Ломбардия се нуждаеха 1135 души, докато болниците имат не повече от 800 подобни легла, твърди Джакомо Грасели, ръководител на интензивното в миланската болница Policlinico, цитиран от "Ройтерс". Властите продължават да работят за създаването на още стотици такива легла в изложбения център Fiera Milano, но още не са получили достатъчно квалифициран персонал и оборудване.

Гаетано Манфреди, министър на висшето образование, съобщи, че правителството ще позволи възпитаниците на тазгодишния визупск медици да започнат практика 8-9 месеца преди последните си изпити.

Дневник