Румънският вътрешен министър Марчел Вела обяви вчера на пресконференция редица нови мерки за борба с разпространението на коронавируса в контекста въведеното в страната извънредно положение, предаде ТАСС.

Обслужването и консумацията на храни и напитки в ресторанти, кафенета и хотели ще бъдат преустановени. "В тези заведения е разрешена продажбата на храни и напитки, ако не предполага присъствие на клиенти в помещенията им", каза министърът, цитиран от "Аджерпрес".

"Всички културни, научни, артистични, религиозни, спортни и развлекателни дейности, включително хазарт, балнеологично лечение и процедури за грижа за тялото на закрито, са спрени", каза той, "както и всякакви събития, включващи повече от 100 души на открито".

Вела призова живеещите в чужбина румънци да не се прибират в Румъния през този период, тъй като те веднага ще се окажат под карантина или в изолация у дома.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи информира, че пътуванията по въздух от и до Испания се прекратяват от днес за 14 дни и че спирането на въздушните съобщения с Италия, въведено по-рано, се удължава от 23 март с още 14 дни. Тази мярка няма да се прилага за държавни, товарни, пощенски самолети, както и за въздухоплавателни средства, изпълняващи хуманитарни мисии и спешни медицински задачи.

Броят на заразените с коронавирус в Румъния е 217. От тях 19 вече са излекувани и изписвани от болница. 3373 румънци са под карантина, а 18 965 са в домашна изолация. /БТА

Дневник