Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" повишава семестриалните такси за новоприети студенти. Ръстът за различните специалности е между 9 и 43 процента.

Предложението за увеличението е одобрено от Министерството на образованието и науката и вече е внесено в Министерски съвет. 
Увеличенията важат само за първокурсниците. Постъпилите на обучение през предходни години ще плащат на старите цени.

"Шуменският университет е единственият в България, в който таксите не са променяни през последните 10 години. За това време минималната работна заплата скочи от 260 на 610 лева. Сами разбирате, че задържахме цените твърде дълго, а и увеличението не е толкова голямо. Цените пак остават едни от ниските, спрямо другите университети в страната", каза ректорът на ШУ проф. Георги Колев.

Най-сериозен е скокът при специалностите "Педагогика" и "Педагогика на обучението по...", за които семестърът се вдига от 175 лв. на 250 лв., или 42,85%.
Филологическите специалности, както и "История и археология", "Религия и теология", "Физически науки", "Химически науки", "Обществени комуникации и информационни технологии", "Математика" поскъпват от 250 на 300 лв.
Специалностите "Икономика" и "Туризъм" се повишават от 175 на 240 лв., а "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника" се вдигат от 275 на 340 лв.

Най-високи семестриални такси - 360 лв., ще плащат студентите по "Биологически науки", "Растителна защита" и "Национална сигурност". Досега таксите им бяха съответно 300, 330 и 300 лв.  

Запазва се цената само на специалност "Общо инженерство", която е 340 лв. за семестър. 

Промяна има и в таксите за кандидатстване за учебната 2020/2021 г. Те стават 50 лв. за първи изпит и 30 лв. за всеки следващ. Такса за участие в кандидатстудентска кампания и класиране с признаване на оценка от държавен зрелостен изпит става 50 лв.

От тази година Шуменският университет е с оценка 9,12 при институционалната акредитация. Това му дава право да осъществява международни обучения и да издава дипломи съвместно с чуждестранни университети.

ШУМ.БГ