Германия обмисля мерки за сезонните работници от Източна Европа, за да се избегне недостигът на работна ръка в редица селскостопански сектори след ограниченията за пътуване, наложени заради коронавируса, заяви министърът на земеделието, цитирана от "Ройтерс".

Германия въведе временен граничен контрол по границите с Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург и Дания в опит да спре разпространението на заразата.

Съседна Полша, източник на много от сезонните работници в Германия и важна транзитна страна за такива от други източноевропейски държави, забрани на чужденци да влизат на територията ѝ и 14-дневна карантина за граждани, връщащи се удома.

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер, член на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, каза пред репортери във вторник, че работи по мерки, които да гарантират, че сезонните работници все пак ще могат да отидат в Германия и да работят по полетата ѝ.

Кльокнер отбеляза, че вече е разговаряла с "Луфтханза", за да разбере дали сезонни работници могат да влизат в страната въпреки ограниченията по някои граници.

Предложението се основава на предварителното условие, че сезонните работници трябва да са здрави и да могат да предоставят медицинско доказателство, че не са заразени с вируса, добави министърът.

Друга идея е временно да се смекчи ограничението за времето за сезонните работници, които в момента могат да работят максимум 70 дена, допълни тя.

Правителството обмисля и стимули за хората от сектори, където работата в момента е в застой заради коронавируса, така че временно да сменят работата си и да работят в селското стопанство, посочи Кльокнер.

Германският земеделски сектор разчита на около 286 хил. сезонни работници всяка година основно от страни в Източна Европа, като Полша, Украйна и Румъния. 

Дневник