Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима столични адвокати и на служител в адвокатска кантора за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари. Ръководител на групата е един от адвокатите на мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев - Лазар Караделиев. Той представлява интересите и на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

В официалното съобщение на прокуратурата той е споменат само с инициали, а неофициално се твърди, че освен него обвинени са Стоян Стоянов и Ивайло Боев.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година, съобщават от държавното обвинение. За користните си цели участниците използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони - разполагащи с открити сметки в български банки.

Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност. По искане на прокуратурата на 17 март спецсъдът е наложил най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на сочения за ръководител на групата - адвокат Лазар Караделиев.

На другите двама юристи са определени гаранции в размер на по 150 000 лв. Служителят в адвокатска кантора е с парична гаранция от 50 000 лева.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Решението на съда е взето според новите правила, които важат за разглеждане на мерки за неотклонение по време на извънредното положение - в присъствието само на обвинените, техните адвокати, прокуратурата и съдебния състав.

Адвокат Карадалиев е един от защитниците на Цветан Василев, който е в Белград. Представлява и собственика на оръжейната фирма ЕМКО и на "Дунарит" - Емилиян Гебрев. Прокуратурата разследва опит за убийство чрез отравяне на Гебрев, на неговия син Христо и производствения директор на предприятието им ЕМКО Валентин Тахчиев.

В средата на февруари антикорупционната комисия внесе иск в Софийския градски съд за над 2.8 млн. лв. е срещу адвокат Лазар Караделиев, който е получил пари, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи.

Караделиев бе привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група. В средата на миналата година прокуратурата обяви, че Василев поръчал на Караделиев да плати 20 хил. евро на следователя Надежда Куюмджиева, за да "реши съдебните проблеми". В началото на миналата година адвокат Караделиев обясни, че разследването срещу него е "атака" от страна на прокуратурата заради разследването на отравянето на собственика на "Дунарит" Емилиян Гебрев.

Дневник