ЦСКА поиска Българският футболен съюз (БФС) заедно с държавата да предприемат мерки за компенсиране загубите на клубовете. Червените изразиха притеснението си от последиците, предизвикани от спиране на първенството.

Заради пандемията от коронавирус мачовете в Първа лига са преустановени до 13 април.

"Ние като клуб изпълняваме стриктно всички разпоредби на държавните органи и институции, с надеждата, че нещата скоро ще се върнат в обичайния си ритъм. В тази връзка ние, като търговско дружество, редовно плащащо данъците си и осигуряващо работа и прехрана на немалко персонал, сме притеснени от последиците, предизвикани от спирането на българския шампионат. Клубът ни няма как да генерира приходи през този период от своята спортна и маркетингова дейност, което ще доведе до големи финансови загуби от неизпълнени рекламни и спонсорски договори, продажба на билети, както и от планувани трансфери на свои футболисти".

"Същевременно ще продължаваме да бъдем изряден данъкоплатец към държавата и коректен работодател към служители и състезатели, което ще ни коства значителни финансови средства. Призоваваме Ви да окажете съдействие както на нас, така и на другите български професионални клубове и съвместно с държавата и правителството да предприемете наложителни стъпки, координирайки и изработвайки механизъм за компенсиране на тези загуби", гласи позицията на ЦСКА.

От "Българска армия" дават за пример ситуацията в Италия, където са регламентирани мерки за подпомагане на местните клубове.

"Вярваме, че със съвместни усилия ще успеем постигнем запазване на футболното първенство от провал и предотвратим ненужни фалити на някои от клубовете", добавят от ЦСКА.

Преди ден изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев повдигна въпрса за променените условия и последиците за футболните клубове.

Дневник