Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви пред европейските държавни и правителствени ръководители, че блокадите, наложени в опит да се спре разпространението на коронавируса, може лесно да доведат до свиване с 5% на икономиката на ЕС, предаде "Франкфуртер алгемайне цаийтунг", цитиран от "Ройтерс".

Вестникът цитира високопоставени дипломати на ЕС, които казват, че нейните оценки за последиците от блокадите варират между 2% и 10% от цялостния растеж.

Основната оценка се основава на допускането, че всеки месец на блокада може да намали растежа с 2.1%, заявява ЕЦБ, цитирана от вестника. Допускането, че икономиката ще се свие с 5% се основава на "реалистичното" предположение, че блокадите ще продължат три месеца, казва още банката пред вестника.

По-рано тази седмица Европейската комисия драстично коригира прогнозата си за състоянието на икономиката на Европейския съюз и обяви, че вместо ръст от 1.5% тя ще изпадне в рецесия и ще се свие до минус 1% от БВП.

Това е промяна от цели 2.5 процентни пункта, а според официални източници на "Ройтерс" оценките за вътрешна употреба на ЕК са били още по-песимистични. Според тях е имало оценки за свиване с 2.5% на икономиката, т.е. с влошаване с 3.9 процентни пункта.

Дневник