Борбата срещу новия коронавирус е задача с историческо измерение. Това обяви германската канцлерка Ангела Меркел. В своето 12-минутно телевизионно обръщение към нацията, което се случва за първи път от своето управление, тя апелира към разума и дисциплината на гражданите. Положението е сериозно, заяви Ангела Меркел и призова хората да го осъзнаят. Наясно съм колко трудно става, когато се затворят обществени помещения, училища, детски градини и детски площадки, каза тя.

"Това са ограничения, каквито никога не е имало във Федералната република", подчерта канцлерката и припомни, че независимо от това предписанията трябва да се спазват. Всичко, което може да застраши хората, трябва да бъде избягвано.

    "Трябва да се съобразяваме с околните и да спазваме дистанция", обясни тя и добави, че е жизнено важно общественият живот да бъде ограничен колкото е възможно.

Според нея, червената нишка на всички усилия е да бъде забавено разпространяването на вируса. Но това зависи от дисциплината на всеки един и на всички заедно, обобщи тя.

    "Призовавам Ви: Придържайте се към правилата, които ще важат засега. Като правителство ние непрекъснато ще проверяваме какво може да бъде коригирано, но и евентуално от какво още има нужда", каза Меркел.

От Втората световна война насам Германия не се е изправяла пред такова предизвикателство, заяви още федералната канцлерка.

За първи път през 15-те години от управлението й Меркел прави обръщение към нацията. това показва, че положението е наистина много сериозно, коментираха медиите.

"Тъй като все още няма нито терапия, нито ваксина, трябва да се погрижим вирусът да бъде забавен при преминаването си през Германия", заяви още канцлерката. „Трябва да спечелим месеци по този начин“, каза още тя. Ако не го забавим, болниците ще бъдат претоварени. „Ние имаме една от най-добрите здравни системи, но и тя няма да сесправи в такъв случай“, посочи Меркел. Хората, които имат нужда от интензивна помощ не са просто статистика. Това са бащи, майки, това е баба, партньор или партньорка. Това са хора, заяви Меркел.

Най-доброто средство срещу вируса в момента – това сме ние. Нашето решение е да го забавим, каза канцлерката. „В момента най-големият знак, че ни е грижа за някого, е да се държим на разстояние от него.“

Меркел се обърна специално и към работещите в здравната сфера, но и в супермаркетите. „Това, което вие вършите за нас, е огромно! Благодаря ви от все сърце!“

Германия въвежда ограничения за влизане в страната от пет съседни държави по въздух и вода - досега тези ограничения важаха само за сухопътните граници. Занапред от Австрия, Испания, Италия, Швейцария, Люксембург и Дания ще може да се влиза в Германия само при наличието на неотложна причина. На германските летища могат да кацат граждани от други държави в ЕС единствено, ако са на път към родината си. /Дойче веле.

Клуб Z