Над 100 души вече са починали от новия коронавирус във Великобритания, предаде "Франс прес", като се позова на здравните власти.

Те съобщиха за 33 смъртни случая вчера - 32 в Англия и един в Шотландия. С това общият брой на починалите от вируса в страната вече е 104 - ръст от близо 50 процента за един ден.

Броят на хората, дали положителен тест за коронавирус във Великобритания, е достигнал 2626, съобщи по-рано вчера министерството на здравеопазването, цитирано от "Ройтерс" и БТА. Това е е увеличение с 676, или 35 процента, спрямо вторник.

Британският премиер Борис Джонсън обяви вчера, че от петък за неопределено време се затварят всички училища, за да се спре разпространението на коронавируса. "Целта е да се забави разпространението на вируса", каза пред журналисти Джонсън.

Училищата ще трябва да осигурят условия за обучение на децата в уязвимо положение и деца на "ключови работници" като тези в здравеопазването, полицията и социалните служби, грижещи се за възрастни хора.

Джонсън каза, че правителствените мерки "вече забавят" разпространението на болестта. "Ние обаче няма да се поколебаем да отидем по-далеч и да действаме по-бързо в предстоящите дни.

По-рано Шотландия също обяви, че от петък затваря всички училища. Премиерът на британската автономна провинция Никола Стърджън предупреди, че те вероятно няма да отворят преди края на учебната година.

В писмо до правителството в Лондон шотландското правителство съобщи, че замразява работата по подготвянето на референдума за независимост тази година заради коронавируса.

Уелс също каза, че може да затвори всички училища в петък.

Разрастващата се епидемия даде отражение и върху работата на парламента. Вчера, сряда - традиционния ден, в който премиерът отговаря на въпроси на депутати и в залата кипят страсти - този път бе необичайно спокойно. Депутатите бяха насядали на разстояние 1-2 м един от друг, право да задават въпроси имаха само предварително записалите се, а и присъстващите бяха доста по-малко от друг път.

Британското правителство предупреди всички британски туристи в Испания да напуснат страната, след като правителството в Мадрид обяви, че започва поетапно затваряне на всички хотели с цел да попречи на разпространението на коронавируса. Говорител на британското външно министерство посъветва пристигналите в Испания британци да се свържат със своите туроператори или авиокомпании, за да уредят връщането си в родината преди вторник.

По-рано тази седмица премиерът Борис Джонсън обяви блокиране на социалния живот в страната и нареди на най-уязвимите хора, тези над 70 години със здравословни проблеми, да се изолират за 12 седмици от този уикенд.

Джонсън се изправи пред критики, след като правителството му предприе не толкова строг подход за справяне със заразата в сравнение със страни като Италия, Франция и Испания. Премиерът беше критикуван и заради решението да остави училищата отворени, а гневни родители оставиха децата си вкъщи, оплаквайки се, че други държави правят повече, за да спрат разпространението на коронвируса.

Дневник