Апел за спокойствие и спазване на мерките по време на въведеното извънредно положение, отправи в писмо до медиите шуменската дирекция на МВР.

"Грижата за живота и здравето ни е обща. Нека бъдем отговорни! Призоваваме възрастните хора да не се струпват повече от двама на едно място пред обществени сгради, пред и в търговски обекти, на уличната мрежа.  Да не посещават местата за отдих и да не се събират на пейките на детски и спортни площадки , градски паркове и др. Ако бъде забелязано струпване на хора на едно място полицейските служители ще призовават от високоговорителите на служебните автомобили събирането да бъде преустановено", се казва в апела.

От полицията напомнят, че поставените под карантина не трябва да напускат домовете си и да нарушават карантината. "Те ще бъдат проверявани от полицията по всяко време на денонощието и трябва да бъдат на адреса си. Нарушителите на карантина  извършват престъпления по чл. 355 ал. 1 и ал. 2 от НК. Законът предвижда затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева", се казва още в писмото на ОД на МВР-Шумен.

Полицията призовава тези, които са се върнали от държави, включени в списъка като рискови, да останат в домовете си, независимо че нямат симптоми на заболяване.

"Бъдете спокойни, останете по домовете си! Полицията ще се погрижи за недопускане на нарушения на обществения ред. Полицейските служители продължават да оказват съдействие на всички институции и граждани по време на въведеното извънредно положение. При нужда – звъннете на телефон 112", завършва апелът.

ШУМ.БГ