Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 млрд. евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус, предадоха агенциите, цитирани от БТА

"Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на коронавируса, (предизвикващ заболяването) COVID-19", се казва в текста на съобщението на ЕЦБ.

Мерките са опит да се предотврати рецесия като последвалата през 2008 г. и особено ситуация, при която едни страни (като Италия) ще бъдат по-силно засегнати от други от задълбочаващия се срив на икономическата активност. С тях само за тази година ще бъдат изкупени книжа за 1.1 трлн. евро или 6% от БВП на страните от еврозоната.

"Извънедните времена изискват извънредни действия"

Тези стъпки бяха приветствани от държави като Франция, която каза, че така ще се избегне фрагментация в еврозоната, заяви финансовият министър на страната Брюно льо Мер, предаде "Ройтерс". Те овладяха за кратко цените на петрола и спада на еврото и свалиха доходността на италианските облигации след вчерашното паническо разпродаване, повдигнало въпроса дали Италия би могла да се справи с дълга си.

Изкупуването на ценни книжа за сумата от 750 млрд. евро ще се осъществява до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване", се отбелязва в изявлението на регулатора. ЕЦБ допълва, че приетата програма може да бъде прекратена във връзка с решение за завършване на кризисния етап от разпространението на новия коронавирус, но "във всеки случай (това няма да стане) по-рано от края на 2020 г."

След появата на съобщението на ЕЦБ нейният президент Кристин Лагард заяви в ранните часове на днешния ден, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото, и допълни, че "няма граници" за ангажимента на банката към единната валута. "Извънредните времена изискват извънредни действия", написа тя в Туитър. "Няма граници за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме целия потенциал на нашия инструментариум, в рамките на нашия мандат", добави Лагард.

И Гърция е включена

В тази схема за пръв път са влючени и гръцките обликации. Макар че институцията ще продължи да изкупува държавни облигации съгласно дела на съответната държава в банката, ЕЦБ заяви, че ще прояви гъвкавост и може да се отклони от това правило.

Досега гръцките облигации бяха изключени от програмата на ЕЦБ заради ниския си кредитен рейтинг. Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас посочи, че решението включва гръцки държавни облигаци на стойност около 12 млрд. евро в категорията за покупки, което ще бъде жизненоважна подкрепа за страната, зависеща силно от приходите от туризъм.

Вчера Лагард даде ясен сигнал, че регулаторът няма да толерира силно увеличаване на разликата в доходността на облигациите на отделните страни от еврозоната (т. нар. спред), каквото се наблюдава през последните дни при Италия и Гърция.

Дневник