Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон призова стрийминг платформите като "Нетфликс" да предотвратят "задръстването" на интернет, предизвикано от хората, на които се налага да работят дистанционно и стриймват в домовете си на фона на епидемията от коронавирус, предаде "Ройтерс".

Европейската комисия заяви, че необичайното разпределение на трафика рискува да постави под напрежение интернет инфраструктурата в момент, когато тя е необходима за здравни услуги, онлайн обучение и други.

"Стрийминг платформите, телеком операторите и потребителите, всички ние имаме споделена отговорност да предприемем стъпки, за да гарантираме безпроблемното функциониране на интернет по време на битката срещу разпространението на коронавируса", се посочва в изявление на Бретон от сряда.

Той призова стрийминг платформите да си сътрудничат с доставчиците на телекомуникационни услуги и временно да понижат качеството на видео стрийминга, предлагайки стандартна разделителна способност, вместо висока.

Бретон каза още, че телеком операторите трябва да предприемат мерки за намаляване на задръстването на мрежата и потребителите трябва да използват настройки и WiFi, за да се намали потреблението на данни.

По-рано в сряда той разговаря с главния изпълнителен директор на "Нетфликс" Рийд Хейстингс за мерки за облекчаване, като най-добрата опция е преминаване към стандартна разделителна способност в пиковите моменти.

Коментарът на Бретон дойде, след като мобилният оператор номер 2 в света, "Водафон", съобщи за по-висок трафик на данни на мрежите си заради кризата с коронавируса, като търсенето вече се е увеличило с 50% на някои пазари.

Някои европейски телеком доставчици също съобщиха за проблеми със свързаността и повишаване на трафика на данни в последните дни.

Дневник