Открити са телефонни линии за консултации и отговори на въпроси за коронавируса, включително и по здравни проблеми, жалби и оплаквания, административни процедури. Това е станало по предложение на кмета Любомир Христов и на директора на Районната здравна инспекция – Шумен д-р Пепа Калоянова  днес на работно заседание на Общинския кризисен щаб, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Гражданите могат да позвънят на следните номера: в РЗИ – 054/800 719, 054/800722 и 0895721057 в работните дни от седмицата от 8,30 до 17,00 часа; в Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ – 054/ 850085, 054/850070 и 0885695322.

На срещата зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова е информирала, че здравните медиатори вече са инструктирани и оказват съдействие както на общината, така и на здравните власти и на МВР при упражняването на контрола по спазването на карантинния срок за завърналите се от чужбина шуменски граждани. Заедно с това те извършват превантивна дейност и провеждат разяснения за  задължителните предпазни мерки и необходимата хигиена сред малцинствените групи в шуменските квартали.

Общинският кризисен щаб е одобрил закупуването на консумативи и апаратура за МБАЛ – Шумен и на лични предпазни средства и дезинфектанти за работещи в общински и социални заведения с рискови контакти.

Кметът Любомир Христов е припомнил, че кметовете на населените места са получили заповедта му от 18 март и вече събират информация за пристигали български граждани от страни с потенциален риск, която подават в РЗИ и ОД на МВР за поставяне под карантина. Също така, че община Шумен съвместно с Областния съвет на БЧК в Шумен организира доставка на храни и лекарства за самотно живеещи възрастни хора на телефон 0889 425555.

С решение на Общинския кризисен щаб от понеделник, 23 март, паркирането в „синята зона“ на Шумен ще става само чрез SMS-таксуване на номер 1354. Останалите паркинги – до старата поликлиника, на пл. "България", в Градската градина и денонощните, ще се обслужват както и досега от служители, добавиха още от общинския пресцентър.

ШУМ.БГ