Министерството на здравопазването на Испания съобщи в ранния следобед в четвърък, че броят на починалите от коронавируса е скочил с 209 души (до 767) през последните 24 часа. Регистрираните случаи на заразени са се увеличили с повече от 3 хиляди - от 13 716 на 17 147.

Това затвърждава позицията на страната като втората най-засегната в Европа от COVID-19 и една от водещите в света по лоши новини за развоя на кризата.

Още в сряда директорите на регионални здравни служби съобщаваха новините със сълзи на очи, разказва "Ройтерс". Премиерът Педро Санчес прогнозира икономически срив и призова всички да се мобилизират за война срещу коронавируса.

Хавиер Марион, ръководител на здравните власти в провинция Арагон, почти се разплака по време на изявлението си заради огромния емоционален натиск, на който са подложени хора като него. В сряда тук имаше 13 починали и 226 заразени.

Прокурорите в Мадрид започнаха разследване на дом за възрастни хора, в който поне 17 от настанените там починаха от петък насам от дихателни проблеми, предизвикани от коронавируса.

"Никога не сме преминавали през подобно нещо и обществото ни сега се оказва във война, в която трябва да браним всичко, приемано досега просто за даденост", заяви с драматични думи премиерът Санчес пред почти празната пленарна зала на парламента. Само 28 депутати и петима министри присъстваха, за да не се разпространява заразата. Между изказванията служители от персонала с маски и латексови ръкавици почистваха микрофоните и перилата, водещи към трибуната.

"Очевидно, че тази година БВП ще намалее силно... 2020 няма да има 12 месеца, а 10 или дори 9", допълни Санчес. Според него държавата ще стори всичко възможно, за да осигури бързо възстановяване, след като премине най-лошото. Засега предвидените мерки са за 200 млрд. евро.

Туристическият сектор на Испания е практически в шок, а европейските държави съветват гражданите си там незабавно да напуснат. Правителството в Мадрид обеща всяческа помощ на чужденците да се приберат и призова 2.7 милиона испанци в чужбина да останат там, където са. Който се завръща в родината, ще бъде подложен на проверки.

Полицията иззе в сряда близо 70 хил. медицински маски и над 5 хил. защитни очила и ръкавици, за да бъдат раздадени на медици и служители.

Дневник