САЩ прекратяват издаването на всякакви имигрантски и не-имигрантски визи на редовна основа за повечето страни в света заради разпространението на коронавируса, съобщи говоритерка на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс и в. Монитор.

Тя не посочи за кои страни се прекратява издаването на визи, но добави, че американските мисии по света ще продължат да предоставят спешни визови услуги "според наличните ресурси". Такива усруги ще продължат да се оказват и на граждани на Съединените щати.

Издаването на визите ще бъде подновено "възможно най-скоро", каза говорителката, без да посочи конкретна дата.

Междувременно Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приетия преди това от двете камари на Конгреса законопроект, който има за цел да се облекчат негативните последици от разпространението на COVID-19 за американските граждани, предадоха агенции, позоваващи се на Белия дом.

Предвижда се законопроектът да облекчи положението на работещите, засегнати от епидемията, и се оценява на 100 милиарда долара.

Законопроектът, който бе приет от Камарата на представителите и Сената, предвижда също възможност за безплатно тестване за коронавирус, увеличаване на платения отпуск по болест и подобряване на част обезщетенията за безработица. Предвидена е и допълнителна помощ за програми за прехрана.

В Сената в момента се провеждат преговори за изготвянето на пакет със стимули на стойност 1 трилион долара.

Днес.бг