Българска народна банка (БНБ) се включва в опитите на властта да гарантира стабилността на родната икономика в условията на задаващата тежка криза заради епидемията от короанвирус. Така централбата ни банка прие пакет от мерки, които трябва да увеличат ликвидността на търговските банки с цели 9,3 млрд. лв.

Според централните банкери само така ще бъде запазена устойчивостта на банковата система и ще бъде засилена нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите.

Пакетът мерки включва сериозни отсъпки като позволението на банките да капитализират цялата си печалба за миналата година. Става дума за около 1,6 млрд. лв.

БНБ отменя и обявеният тази година антицикличен капиталов буфер. Това на практика означава запазването на още 700 млн. лв. на банките. 

Останалите 7 млрд. лв. ще дойдат от намаление на чуждестранните експозиции на българските търговски банки.

Централната банка казва, че ще приложи допълнителни мерки, с които да гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

Освен това от там следят много внимателно ситуацията и са готови за нови мерки. 

Клуб Z