Граничните пунктове между България и Сърбия са затворени от 15 часа днес за леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, съобщи МВР. През тях се пропускат само товарни автомобили, като транзитно преминаващите ще бъдат съпровождани от полицейски патрул до напускане на страната.

Преустановено е преминаването на хора и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Калотина", "Връшка чука", "Олтоманци", "Стразимировци" и "Брегово". Днес Сърбия спря и всички международни полети от и до летище "Никола Тесла" в Белград и затвори летището "Константин Велики" в Ниш. Това са част от мерките, които Сърбия взима, за да ограничи разрастването на епидемията от новия коронавирус в страната. В страната до момента има доказани 89 случая.

Пунктовете с Турция са отворени само за камиони

На границата с Турция на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" трафикът е изключително интензивен на изхода за товарни автомобили. От днес за влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси. Пропускат се само турски граждани. В Турция има общо 191 заразени с 2 смъртни случая, като броят на засегнатите се удвоява всеки ден.

И Македония спира леките коли

На границата със Северна Македония на влизане в страната не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП "Гюешево".

На излизане от Република Северна Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП "Гюешево" - ГКПП "Деве баир". Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

За Румъния и Гърция няма ограничения

На границата с Румъния на ГКПП "Видин-Дунав мост", ГКПП "Русе-Дунав мост" и на ГКПП "Дуранкулак" трафикът е интензивен за товарни автомобили на изхода. На ГКПП "Силистра" трафикът е нормален. От 19 март се възстановява преминаването само на товарни автомобили през ГКПП "Оряхово - Бекет".

От 14 март румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението.

На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранично-пропускателни пунктове.

Дневник