Асоциацията на организациите на българските работодатели твърдо подкрепя всички рационални мерки, предлагани във връзка с въведеното извънредно положение, пише организацията в своя позиция, изпратена до медиите.

Организацията подкрепя предложението на депутати от ГЕРБ до 30 юни да се удължат сроковете за данъка върху печалбата.

В същото време те "категорично се противопоставят" на внесените предложения от народни представители между първо и второ четене на Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, свързани с междинните срокове за отчитане. Те посочват като проблем предложението авансовите вноски за корпоративния данък да се удържат от данъчните автоматично като една дванайсета част от декларираната за 2018 г. печалба.

Така предлаганият режим не отразява реалната икономическа ситуация и очакваните резултати за текущата година в условия на рецесия, посочват работодателите.

"Да се предлага бизнесът да плащат данък върху нещо, което не съществува, е абсурд. Да дължиш служебно определен от НАП данък на фалирал или загубил голяма част от дейността си бизнес е в най-добрия случай децимация (наказание, прилагано в Римската империя, при което е убиван всеки десети воин - бел. ред.) или направо геноцид над цялата българска индустрия", пише бизнесът.

Настояваме за спешно решение в рамките на деня и оттегляне на предложението на народните представители.
Очакваме утре в пленарна зала да бъде гледан текст, който да връща стария режим на плащане на база прогнозна основа, пишат работодателите.

Тази вечер текстовете се обсъждат в правната комисия на Народното събрание.

Дневник