Крепостта Тауър в Лондон, устояла на военни атаки и бедствия близо хиляда години, бе принудена да вдигне моста над защитния си ров като една от мерките срещу епидемията от коронавируса.

"С натежало сърце вдигаме моста. Тази изключителна сграда е устояла на много предизвикателства в хилядолетната си история и се е възраждала след тях", се казва в съобщение в официалния профил в "Туитър". В него се допълва, че изключителната мярка е взета съгласно препоръките на правителството и влиза в сила в петък вечерта. "Очаквайте ни и се пазете!", допълват от управата на бившия затвор, който днес е една от най-популярните туристически атракции в света.

Лондонският Тауър е и един от шестте затворени кралски дворци, сред които са Хемптън корт на Хенри VIII и Кенсингтън, където в момента е кралица Елизабет Втора заедно с внука си Уилям и съпругата му Кейт.

"Правим това, за да защитим нашите посетители и изключително отдадения на работата си екип", допълват от управата на кралските дворци и напомнят, че Тауър е бил свидетел и на Черната смърт (епидемията от чума през XIV век) и на Големия Лондонски пожар от 1666 г.

На територията на крепостта са и прочутите гарвани, за които има легенда, че трябва да са поне 6 и ако умрат или изчезнат, ще погине и Лондон. Но учените спорят да произхода ѝ и се смята, че е викторианска романтична измислица. От управата на Тауър не пропускат днес да добавят: "О, и разбира се, във ваше отсъствие ще се грижим за гарваните. Те ще са на сигурно място в крепостта, докато се срещнем отново."

Дневник