Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) лорд Себастиан Коу призова да не се прибързва с отлагане на олимпийските игри в Токио. Малко повече от четири месеца преди началото на игрите те са под голяма заплаха заради световната пандемия от коронавирус.

Най-голямото спортно събитие трябва да започне на 24 юли, а според Коу прогнози на този етап не могат да се правят.

"Ситуацията се променя всеки час, така че няма как сега да бъде взето решение. В момента всичко е възможно според мен, така че по-добре да изчакаме. Има повече от четири месеца", коментира Коу пред Би Би Си.

Британецът посочи, че отлагане на игрите с година ще бъде трудно за атлетиката, която има световно първенство.

В сряда за пореден път органите в Токио увериха, че игрите ще могат да се проведат по план. Изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто.

"Вчера (във вторник) разговаряхме с МОК и още веднъж постигнахме договорка, че игрите ще се проведат по план. Остава това да бъде обсъдено с федерациите", коментира Муто пред журналисти.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах беше подложен на критики в последните дни, след като зае позиция, че игрите трябва да се проведат. Германецът продължава да поддържа тази линия.

"Имаме конструктивен диалог с всички страни и продължаваме да обсъждаме възможни варианти. За момента обаче всички са съгласни, че до началото на игрите има повече от четири месеца", каза Бах.

Олимпийският шампион в гребането сър Матю Пинсънт е на друго мнение и призова всички в МОК да се вразумят.

"Имаме извънредна ситуация и трябва да разсъждаваме трезво. Олимпийските игри са спортистите, затова на първо място е техният живот, животът на всички хора. Смятам, че МОК не заема друга позиция, защото чувства отговорност към Токио", каза Пинсънт.

Дневник