Великобритания може да обърне тенденцията с разпространението на новия коронавирус за 12 седмици, ако се спазват препоръките на властите за ограничаване на контактите. Това заяви премиерът Борис Джонсън, цитиран от световните агенции.
 

Починалите от коронавируса във Великобритания в четвъртък, 19 март, станаха 144 души, което е увеличение от 40% за 24 часа. Броят на заразените е нараснал с 643 души, или 25% увеличение за последното денонощие, до общо 3269 души.

Британските власти препоръчват да се избягват събиранията и да се работи дистанционно, като на този етап не прибягват до принудителни мерки.

От петък, 20 март, училищата в страната ще бъдат затворени. Мярка, която повечето наблюдатели определят като закъсняла.

Джонсън не изключи по-строги мерки за населението с цел ограничаване на разпространението на вируса, особено в Лондон, но подчерта, че разчита на работата на учените при разработването на лечение.

Днес са започнали изследвания с участието на заразен британски пациент, а британските учени се надяват да започнат изпитанията на първите ваксини в близките месеци, каза премиерът.

    "Смятам, че комбинация от мерките, които поискахме от обществеността и по-доброто тестване и научния напредък ще ни позволи да овладеем положението в следващите 12 седмици. Не мога да ви обещая, че до края на юни ще сме в низходяща крива. Възможно е, но не мога да кажа, че ще е така със сигурност", каза британският премиер.

Обръщение на кралицата

Британската кралица направи обръщение към нацията по повод епидемията от новия коронавирус. Елизабет Втора заяви, че кралското семейство ще поеме своя дял в националната борба с епидемията от новия коронавирус.

"Много от нас ще трябва да намерят нови начини да поддържат контакт помежду си и да се уверят, че близките им са в безопасност. Сигурна съм, че можем да се справим с това предизвикателство. Бъдете уверени, че аз и семейството ми сме готови да поемем своя дял", се казва в изявлението на 93-годишната кралица.

Дир.бг