Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз излезе днес с искане към властите за въвеждане на карантина на София, подобна на тази в Банско. От колегията настояват за забрана за излизане, освен ако това не е абсолютно необходимо, за минимум въвеждане на вечерен час, както и за затваряне на "границите" на столицата и въвеждане на пропускателен режим.

От СЛК посочват, че мерките са необходими заради неспазване на карантината, продължаващото струване на повече от двама души на едно място и фактът, че на малките търговски обекти не бе забранено да работят. 

"Ние от Управителния съвет на Столична лекарска колегия на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София.

Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. 

Много търговски обекти продължават да работят. Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. 

Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек", пише в декларация на колегията.

Пред бТВ оттам допълниха, че трябва да има като минимум поне въвеждане на вечерен час.

Клуб Z