София няма да се затваря по примера на Банско.

Това увери началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на призива на столичната лекарска колегия за въвеждане на забрана за излизане и затваряне на границите на града.

"Приемаме го като подкрепа към мерките", посочи Мутафчийски по адрес на декларацията на лекарите. 

И допълни, че настояването им е било предимно за да се предпазят най-уязвимите към вируса - възрастните хора. Самият началник на щаба получавал писма от възрастни хора, в които пишело, че властите им съсипват живота. "Свикнали са да ходят на Витоша", заяви Мутафчийски и посочи.

    "Щабът заседава и преценява, че към този момент са достатъчно твърдите мерки в София, но имаме готовност и за по-твърди мерки".

Допълни, че те могат да се затегнат само при обективни обстоятелства - на места където е ясна тенденцията за разпространение на заразата както в Банско. За размерите на София бройките не са особено много - допълни.

При 107 случая на заразени снощи, тази сутрин те вече са 112 - обяви още Мутафчийски.

Той коментира и доставките на медикамента хлорофин - същият, с който снощи бизнесменът Кирил Домусчиев обяви пред телевизията си - Нова тв, че се лекува успешно от коронавируса. Става въпрос за лекарство, използвано успешно в борбата срещу маларията. Мутафчийски посочи, че вече се разговаря с дистрибутори за внос на лекарството, както и с дистрибутори на суровините за него за да се произвежда в България.

Допълни обаче, че медикаментът има "предполагаем положителен ефект", заедно с още осем други - според Световната здравна организация.

От изявлението стана ясно още, че утре може да имаме и първия излекувал се от вируса пациент - лекарка, на която утре предстоят повторни тетстове.

Очаквайте подробности

Клуб Z