Мерките, ограничаващи контактите между хората във Великобритания, може да се наложи да останат в сила в продължение на една година, за да не бъде претоварена здравната система.

Това е заключението на Научния консултативен съвет за извънрените ситуации (SAGE), който съветва правителството за различните варианти, между които да избира. То идва ден, след като премиерът Борис Джонсън каза, че, ако страната се мобилизира, може да преодолее най-лошото за 12 седмици.

В документа на съвета се казва, че кабинетът може да избира между повече и по-малко рестриктивни мерки на т.нар. социално дистанциране с различна продължителност. Но те трябва да бъдат в сила поне в продължение на 6 месеца и да действат през по-голяма част от годината.

Строгите мерки включват закриване на училища (днес в Англия, Шотландия и Уелс е последният учебен ден преди затварянето им от понеделник) и забрана за близък контакт между хората. По-облекчените са за изолиране на заразните хора и домакинства.

В началото на седмицата лондонският Импириъл Колидж публикува свои варианти, според които, при отсъствие на лечение и ваксина от коронавируса, изолирането на заразените може да се наложи да продължи 18 месеца.

Дневник