От Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до управляващите, в което настояват за помощ за бизнеса им, който не работи от седмица заради наложените забрани. В него по данни на самата организация членуват над 5 хил. микро, малки и средни заведения. Много от тях за пуснали персонала в неплатен отпуск за периода на забраната, който засега изтича на 29 март, а други дори освобождават персонала.

Този бизнес настоява за безусловно изплащане на 60% от размера на трудовото възнаграждение на всеки зает, без обвързване с каквито и да било ангажименти от страна на работодателя - нито финансови, нито административни. Посочва се, че това трябва да стане с превеждане на сумите по сметки на работниците както става с болничните. Препоръчва се списък на хората, които имат право на тази помощ, да бъде взета от НОИ, като единственият критерий да бъде трудовият им договор в заведение за обществено хранене или развлечение.

Препоръката е по повод намерението на кабинета да поеме 60% от заплатите на работници, които иначе ще бъдат съкратени. За това обаче има редица изисквания.

Сдружението настоява още държавата да поеме и дължимите за периода осигуровки и здравни вноски, да се опростят плащанията за тротоарно право и данък смет за същия период. Иска се отмяна на плащането на ДДС, на авторските права, както и да се отмени за неограничен период влизането в силата на Наредба Н-18

Изразяваме възмущението си от намерението с "лека ръка", да бъде оставен нашият бранш да фалира
Категорично се противопоставяме на инсинуациите, че очакваме бюджета да ни осигури печалба. Това е лъжа, пишат още от организацията.

В знак на солидарност декларираме, че заставаме зад искането на всички хора и бизнеси, които са поставени в условието на карантина и извънредни мерки, свързани с националната сигурност т.е. не могат да упражняват дейността си по занятие, да бъдат компенсирани по съответния начин, заключават те.

Дневник