Повече от 15 часа днес парламентът гласува окончателно закона за извънредното положение заради коронавируса. По-долу "Дневник" представя най-важните решения.

Армията ще се включва в борбата с разпространението на коронавируса у нас. Включването на военнослужещите ще става по ред, определен от Министерския съвет. По време на извънредното положение заради коронавируса те ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо.

След дълги спорове се прие при необходимост карантинираните и подлежащите на изолация ще бъдат следени по данните на мобилните оператори.

Санкции

При неизпъление на заповедите на здравния министър за въвеждане на противоепидемиологични мерки ще се налага санция от 5 000 лв. Здравният министър има право да предписва изолация, да ограничава режим на експлоатация и да въвежда ограничаване на движението. Ако нарушението на акта е от страна на едноличен търговец и юридическо лице - санкциите са 15 хил. лв. Същото важи и за заповеди на здравните инспекции.
Глобата за отказ на тест на контакни лица на болни от коронавирус е от 50 до 500 лв. Санкцията за отказ от изолация на контактни лица и влизащи от чужбина е 5000 лв

Парламентът при и санкции за фалшиви сигнали за забара - лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 хиляди лева, както и по-строги глоби при второ нарушение - от 10 до 50 хил. лв.

На работа

При извънредно положение работодателят има право да възлага на служителите надомна работа без тяхно съгласие. В същата ситуация работодателят може да затвори част или цялото предприятие, като без съгласие на служителите може да ги разпусне в платен отпуск, който е половината от годишния. Същото важи, ако държавен орган преустанови работата на предприятието. По искане на служител работодателят е длъжен да го пусне в платен или неплатен отпуск, ако служителят е бременна жена, майка на дете до 12 г., работник с трайно намалена работоспособност или боледуващ.

Парламентът реши в срок от три месеца по време на извънредното положение Националният осигурителен институт да изплаща на осигурителя 60 на сто от възнагражденията на служителите му. От тази възможност обаче ще могат да се възползват само работодатели, определени от Министерския съвет.

Срокове

Плащанията на авансови вноски по коорпоративния данък ще се правят по прогнози за 2020 г., а не по печалба за 2018, както се предлагаше. За целта прогнозната печалба трябва да се декларира до 15 април.

Срокът за подаване на данъчните декларации на физическите лица се удължава до 30 юни, а отстъпката ще се ползва до 31 май. В момента той е 30 април. Със същия срок се удължава и отстъпката от 5 на сто за плащане на данъци върху недвижими имоти. Удължават се и сроковете за подаване на декларации за юридически лица по Закона на коорпоративното подоходно облагане се удължават до 30 юни.

По време на извънредното положение спират публични продани и запори на физически лица и лечебни заведения. Нотариусите ще могат да работят в ограничен режим, т.е. само при неотложност, и при спазване на строгите изисквания, каквито предвиждат разпоредбите.

Дневник