Не хората, а политиците се притесняват от новите правомощия армията, които тя получи със закона за обявяване на извънредно положение заради коронавируса, каза днес пред Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него обикновения човек уважава военните и разчита на тях.

Каракачанов подчерта, че военните няма да излязат извън правомощията си, които вече включват задържане на хора и предаването им на полицията, помощ в охраната на обществения ред, контроли на движението и проверка на документи за самоличност. Той призова гражданите да не провокират частите на армията. "Ако някой тръгне с оръжие, военният ще реагира", предупреди военният министър.

Според него полицията се задъхва и военните, като част от системата за сигурността, трябва да и помогнат. "Ние се борим с вирус, тук няма нужда от танкове. Може да се използва техниката на армията за превоз на стоки и доставки", каза военният министър.

Каракачанов уточни, че военните, които за 12 часа направиха полева болница в зала "Арена Армеец" ще тренират изграждане на такива в още три града - Пловдив, Варна и Русе.

Военният министър подкрепи заложеното в закона следене на позицията на поставените под карантина през мобилните им телефони. "Има случаи на хора, които бягат, не се съобразяват. Ако някой заразен реши, че може да играе с живота на другите, какво да го правят институциите? Никой няма да следи разговорите, а само къде се намира", аргументира се Каракачанов.

Дневник