В болниците в страната има достатъчно свободни легла, съобщи днес новият управител на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев. В цялата страна незаети са 62%. Става дума за легла в отделения по анестезиология, реанимация, вътрешни и инфекциозни болници, които могат да се ползват за болни от новия коронавирус.

По последни данни с него са заразени 142 души, като за последното денонощие те са се увеличили с 30.

Според Салчев всеки днес се получава такава справка. Той е на мнение, че касата може финансово да издържи на натиска от новата епидемия.

Новият председател на НЗОК уточни, че за лечението на коронавируса няма специфична клинична пътека, но се използва съществуваща, като са дадени указания как да се действа.

Петко Салчев каза още, че указанията за облекчено получаване на лекарствата от хронично болните са били уточнени допълнително. "Достъпът до лекарствата е максимално улеснен", увери Салчев. Той подчерта, че за целта се използват информационните система на НЗОК и аптеките. Салчев обеща, че НЗОК все повече ще се дигитализира.

Той обясни, че на 24 март ще се преведат парите на всички договорни партньори на касата, като над 20 млн. лева ще получаг общопрактикуващите лекари, за денталните специалисти ще има 16 млн. лв., лабораториите ще вземат 8 млн. лв, за онкоболниге са заделени над 52 млн. лв, а за болниците има над 82 млн. лв.

Дневник