Израел съобщи за първия си смъртен случай от коронавируса - 88-годишен мъж, който е страдал от предишни заболявания. До момента в страната са потвърдени 705 заразени, повечето с леки симптоми. Десетина пациенти са в тежко състояние, а 15 са оздравели.

Израел беше една от първите страни, които въведоха строги ограничения върху пътуванията, а в четвъртък премиерът Бенямин Нетаняху затегна националната карантина и заяви, че полицията ще следи за спазването ѝ. Допускат се събирания на не повече от 10 души.

8:40 часа: Двама починали в Обединените арабски емирства

Обединените арабски емирства съобщиха за първите си два смъртни случая от коронавируса - 78-годишен завърнал се от Европа арабин, който е починал от сърдечен удар, свързан със заразяването му, и 58-годишен азиатец, който страдал от редица хронични заболявания като сърдечни болести и бъбречна недостатъчност.

В страната са потвърдени 98 заразени.

Молитвите в джамиите и други места на вероизповедание бяха преустановени в понеделник за четири седмици. Всички основни културни и туристически обекти са затворени, но не е въведена национална карантина, а някои публични места като търговски центрове и ресторанти продължават да работят.

8:40 часа Бразилия е най-пострадалата от коронавируса страна в Латинска Америка

Бразилия в момента е най-пострадалата от коронавируса страна в Латинска Америка. От коронавируса до момента са починали 11 души, с четирима повече от четвъртък, съобщи здравното министерство.

8:19 часа: Баскетболисти дариха 500 000 долара за борба с COVID-19

Баскетболистите Лука Дончич и Дуайт Пауъл от Далас Маверикс дариха 500 хиляди долара на клубната фондация, които ще бъдат дарени за подпомагане отглеждането на децата на медицинските служители, ангажирани в борбата с коронавируса, съобщи собственикът на тима от НБА Марк Кюбан. Средствата са предназначени за здравните работници, които се борят денонощно с пандемията от COVID-19, в болница "Паркланд" и в медицинския център на Тексаския югозападен университет.

В НБА има десет потвърдени случая със заразени играчи с коронавирус, петима от които са известни - Руди Гобер и Донован Мичъл от Юта, Кевин Дюрант от Бруклин, Кристиан Ууд от Детройт и Бостън и Маркъс Смарт от Бостън. Засегнати от вируса са още трима неназовани баскетболисти от Бруклин, както и двама от Лос Анджелис. Лейкърс.

7:29 часа 147 нови болни в Южна Корея

Южна Корея съобщи за нови 147 заразени от коронавируса спрямо 87 вчера, с което общият брой заразени в страната става 8800 души. Починалите от коронавируса са се увеличи с осем до 102 души.

От утре всички пристигащи от Европа южнокорейци и чужденци ще бъдат тествани за вируса, а дори при отрицателна проба желаещите да останат за по-дълго в Южна Корея ще трябва да спазват домашна карантина.

7:29 часа Първи смъртни случаи в Сингапур

Сингапур съобщи за първите си два смъртни случая от коронавируса - 75-годишна сингапурка и 64-годишен индонезиец. Жената е била с високо кръвно налягане и хронично сърдечно заболяване и е била в интензивно отделение 26 дни, а мъжът е бил в болница в Индонезия за пневмония и е имал сърдечни заболявания. Той е починал след 9 дни в интензивно отделение в Сингапур.

В страната са потвърдени 385 заразени, от които към вчерашна дата 131 са оздравели. Всички пристигащи в Сингапур трябва да спазват 14-дневна карантина, събиранията на над 250 души са преустановени, а сингапурците са посъветвани да не пътуват в чужбина.

6:35 часа И Италия затвори парковете

 Италия въведе нови ограничителни мерки в борбата с коронавируса, който е взел рекордните за света над 3400 жертви в страната. Снощи министърът на здравеопазването Роберто Сперанца нареди да се затворят обществените градини, паркове и други зелени пространства в цяла Италия от 21 до 24 март. Тази мярка вече беше въведена от отделни общини.

Сперанца забрани и развлекателните и спортни дейности на открито. Разрешават се индивидуални упражнения в близост до дома и при спазване на разстояние от най-малко един метър от други хора.

Губернаторите на северните области на Италия, които са най-засегнати от епидемията от коронавируса с около 3000 починали, искат закриване на още повече икономически дейности, а спазването на ограниченията да се следи от военни.

5:06 часа Сътрудник на Майк Пенс е заразен

Сътрудник на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс е дал положителна проба за новия коронавирус, съобщи говорителката на Пенс Кейти Милър. Тя съобщи, че канцеларията на Пенс е била уведомена снощи за положителния резултат на пробата и подчерта, че този сътрудник не е бил в близък контакт нито с Пенс, нито с президента Доналд Тръмп.

Майк Пенс беше поставен от Тръмп начело на работната група за борба с разпространението на коронавируса в САЩ. Редица членове на непрякото обкръжение на Доналд Тръмп са поставени под карантина след установено заразяване. Президентът на САЩ отначало отказваше да бъде тестван, но на 14 март най-сетне заяви, че не е заразен.

По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" в САЩ са установени над 18 500 заразени от коронавируса, а починалите са най-малко 227 души.

4:15 часа Американски медицински сериали даряват маски и ръкавици на лекари

 Американски лекарски телевизионни сериали като "Анатомията на Грей" даряват медицинските маски, ръкавици и престилки, които ползват в снимките си на здравни работници, които спешно се нуждаят от тях в борбата за овладяването на епидемията от новия коронавирус.

„Анатомията на Грей", който тръгна по Ей Би Си преди 15 години, "има налични запаси от маски и ръкавици, които сме започнали да раздаваме", съобщи изпълнителната продуцентка на сериала Криста Върноф. Сериалът "Станция 19", който протича в пожарна, е доставил около 300 защитни маски на пожарникари от канадския щат Онтарио, след като научили, че те изпитват недостиг от тях и са принудени да ги ползват многократно. Друг лекарски сериал на Ей Би Си, "Добрият доктор", който се снима във Ванкувър, е дарил на града стотици маски, престилки и непроницаеми облекла. Болницата "Грейди мемориъл" в Атланта пък е получила защитни принадлежности от лекарския сериал "Специализантът" на Фокс в момент, когато нейните запаси са били тревожно намалели.

3:28 часа За едно денонощие нови 24 000 болни и над 1000 починали

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в сайта си, че за последното денонощие е регистрирала нови 24 247 случая на заразяване с новия коронавирус в света, както и нови 1061 смъртни случая. С новите данни общият брой заразени в света достига 234 073 души, от които 104 591 в Европа. Броят на смъртните случаи вече е 9840 души, от които в Европа са над половината - 4899, в това число 816 през последните 24 часа.

Към 10,00 часа на 21 март заразените от коронавирус в световен мащаб са 277 031 души, починалите – 11 421, излекуваните – 91 981. 

Клуб Z