Ние няма как да обградим Шуменско плато да не се посещава. Но нека хората не се събират заедно. Днес времето е хубаво, всеки може да отиде на разходка, но да не се събират заедно, по заслони. Да се преустановят контактите.

Това призова днес гражданите на Шумен областният управител проф. Стефан Желев.

Той заедно с кмета Любомир Христов, директора на Областната  дирекция на полицията Ялчън Расим и директора на Регионалната здравна служба д-р Пепа Калоянова дадоха кратък брифинг.

Във връзка със заповедта на здравния министър от вчера, кметът Любомир Христов заяви, че от днес служители на общината, които следят за спазването на Наредба 1, започват обходи по градинки и паркове и ще следят за реда. Той предупреди, че могат да налагат и глоби за събиране на много хора на едно място. Градоначалникът добави, че е издал и заповед за затваряне на кафе машините в града.

Христов добави, че с пари от сметката на кампанията „Помогни сега“ са закупени и раздадени 8 000 маски и 4 000 ръкавици. Предпазни средства са предоставени за ползване на Държавната психиатрична болница в Царев брод и в Спешна помощ на МБАЛ.

Утре в Шумен се чакат още 800 костюма и 2 000 маски с висока защита, които ще бъдат раздадени на здравни работници.

Директорът на ОД на МВР-Шумен Ялчън Расим обяви, че са образували досъдебни производства и са предадени на прокурор 9 души за нарушаване на карантината. Във връзка с организираните на територията на Шумен контролно-пропускателни пунктове той призова работниците и служителите да се снабдят с бележки от работодател, ако искат в понеделник да влязат или излязат от града.

ШУМ.БГ