Български клубове, които развиват любителски спорт на открито, призоваха индивидуалният спорт навън да остане позволен и да се разреши спортуването в парковете.

Новите мерки в борбата с разпространението на коронавируса влязоха в сила от събота, като по време на извънредното положение се забраняват посещенията в парковете, спортните и детските площадки.

В обръщение до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски и министрите на спорта Красен Кралев и здравеопазването Кирил Ананиев клубовете посочват, че индивидуалният спорт на открито е важен, защото помага за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания.

"В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце", пише в декларацията.

Един от подписалите се - председателят на "Зелена стъпка" Иван Радев - заяви пред "Дневник", че с писмото си клубовете не търсят противоречие или критика, а желанието им е превантивно да информират властите и обществеността, че дори при налагането на по-строги мерки евентуална забрана на индивидуалния спорт на открито би имала отрицателен ефект.

Ключов съвет в декларацията е спортуването в парковете да бъде позволено, при спазване на всички правила на социална дистанция. Според клубовете е разумно "държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора".

"Виждам, че хората тичат по велоалеите и тротоарите в София. Това с нищо не е по-добро, отколкото да бягат в парка. Съгласен съм, че не трябва да се събират хората на големи групи, но е по-добре сам човек да бяга в парка. И е по-добре да бяга, отколкото да стои вкъщи", каза Радев.

В писмото, което е подписано от "Зелена стъпка", "Бегач", "Зелена Странджа", "Ай рън", сдружение "Български Ултрамаратони 2020" и сдружение "Екско Клуб", клубовете съветват хората да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунната си система и да тренират единствено ако се чувстват във форма.

Дневник